2020. április 9.

Wladimir Kaminer: Ich bin kein Berliner: Ein Reiseführer für faule Touristen


Mikor lehetne aktuálisabb ez a regény, mint koronavírus idején? – kérdezhetné csodálkozva az olvasó … de ez a rendhagyó útikönyv segít abban, hogy képzeletben elmerüljünk Berlin világában egy olyan kalauzzal, mint Wladimir Kaminer  – várva, hogy  a karantén napjait hátrahagyva  a német főváros valóságos úticél legyen. 

A Moszkvában született szerző 1990 óta él Berlinben. Meghatározó élménye a rendszerváltás, a fordulat, változás társadalomformáló lenyomata, melyet szatirikus regényeiben sajátos humorral jelenít meg.  Az orosz-zsidó származású Wladimir Kaminer, aki a Russendisko című regényével vált ismertéannak ellenére, hogy nem német születésű mégis kreatív ötleteivel, humorával és életszemléletével a tipikus berlini embert testesíti meg.  
A 33 fejezet derűs sorai arról tanúskodnak, hogy a szerző valóságos helyismerettel rendelkezik.A kötet szórakoztató anekdoták gyűjteménye Berlin legkedveltebb és legismertebb idegenvezetőjétől. Akkortájt aligha létezetWladimir Kaminernél ismertebb berlini, aki képes lett volna hitelesebben bemutatni ezt a sokoldalú várost. Egy rövid bevezető Berlin történelmérőlperemkerületek nevezetességei, vagy éppen a japán turisták magatartása - Kaminer a tőle megszokott sármos humorral hozza közelebb új hazáját az olvasóhoz. Emellett persze nem hiányozhatnak a praktikus útmutatók sem: A kötethez tartozó rövid sétautak, melyek alapján Wladimir Kaminer nyomában bebarangolhatjuk a várost, megismerve a legjobb éttermeket, üzleteket és a város egyéb látványosságait.  

szerző számos regényét magyarra is lefordították - többek között a már említett Russendisko - Az orosz diszkó, a Küche totalitär. Das Kochbuch des Sozialismus - A nagy szovjet fazékvagy a Schönhauser Allee - Multikulti. Berlini történetek - et. 

KaminerWladimir 
Ich bin kein Berliner 
München: Goldmann, 2007 
ISBN  978-3-442-54240-6 

A szerző honlapja itt olvasható.
A könyv online itt olvasható. 

Ligethy Nóra 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinderliteratur im Fremdsprachenunterricht

Gyermekirodalom az idegen nyelv oktatásban - ezzel a címmel 2004-ben ,  magyar nyelvterületen a maga nemében egyedülálló konferenciá...