2020. április 3.

A világháló metaforái


Szűts Zoltán irodalomtörténész, médiakutató könyvének címe költészeti fogalmat használ, de ez ne tévesszen meg senki érdeklődőt: metaforákat a köznapi beszédben is használunk, és jelen esetben könyve az Internet jelenségének és fogalmának teoretikus, médiaelméleti, filozófiai, szövegnyelvészeti aspektusainak világhálóval kapcsolatos értelmezési, jelentésbeli kereteit nyújtja.
Mit jelent a szöveg létezése a világhálón, mit jelent a hipertext, a webkettő? Milyen elméletei vannak a szövegek világhálón való jelenlétének? Mit jelent a szerző fogalmának leépítése Derrida-nál. Milyen olvasási, megértési stratégiákat alkalmazunk az internetes szövegek befogadásánál? Milyen új művészeti-vizuális stílusokat teremtett az online jelenlét? Különösen izgalmas, kifejezetten „karantén-olvasmányos” fejezete a könyvnek az augmentált, vagyis a kiterjesztett valóság tárgyalása. A kiterjesztett valóság, - vagy köznapibb és korábban használt elnevezéssel, virtuális valóság - a képernyő segítségével képes virtuális tárgyakat valós időben megjeleníteni úgy, mintha a tárgyi világ részei lennének. A jelenlegi járványügyi helyzetben különösen nagyra tudjuk értékelni például azt, hogy egy híres múzeum képtárába virtuálisan ellátogatunk vagy meghallgatunk egy élőben közvetített karantén-koncertet valamely hangversenyteremből. 
Fedezze fel az Uffici képtárat a „kiterjesztett valóság” által, a Google térkép segítségével!

Nézzen és hallgasson online karantén-orgonakoncertet Manchesterből:

A könyvet főként az internetet, nyelvészetet, médiát kutató, tanuló olvasók mellett, az igényes, értelmiségi érdeklődők számára ajánljuk a jelenleg mindenki által szabadon elérhető Szaktárs adatbázisból.

Olvasható itt. 

Balogh András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinderliteratur im Fremdsprachenunterricht

Gyermekirodalom az idegen nyelv oktatásban - ezzel a címmel 2004-ben ,  magyar nyelvterületen a maga nemében egyedülálló konferenciá...