2020. április 3.

Levelekből előlépő Kosztolányi


Az irodalmi levelezésekből nem csak remek korkép tárul elénk, nemritkán talál a szemfüles kutató a felbukkanó apró  információknak köszönhetően néhány új életrajzi, irodalomtörténeti felfedezést.

Kosztolányi Dezső levelezésének kiadásai Dér Zoltán, vajdasági magyar író, irodalomtörténész, Csáth Géza és Kosztolányi Dezső életének és műveinek kutatója, írói hagyatékaik legfőbb gondozójának  szerkesztői bravúrjai. Első kiadványa a Kosztolányi  levelezési hagyatéknak a Levelek Kosztolányihoz (1907-1936) c. (Életjel Miniatűrök 42. 1986) kötet, benne olyan  levelekkel, amelyeket a költő jelentős írókól, művészektől, tudósoktól kapott. Baráti és tudományos levelezések legizgalmasabb, legértékesebb
darabjainak válogatása.
A költő születésének századik évfordulója alkalmából megjelenő kötet anyagát negyven író – a gyűjteményben szerepló szerzők – korabeli portréja egészíti ki.
 
kép forrása Europeana.eu 

Következő  publikációjának  alapja a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Kézirattárában őrzött Kosztolányi hagyaték, s a költő a szüleivel, testvéreivel és feleségével való levelezés anyagából válogat. A beavatott szakemberek és az átlagolvasó részéről egyaránt érdeklődésre számot tartó válogatás ez: az író és szülei között folyó levelezés nem kevesebb, mint 286 darabját. Ebből több mint félszáz Kosztolányi Dezső-levél, amelyet a szerző először publikál.
Időben ezek a levelek 1904. december 12-e és 1936. július 1-je között íródtak, átfogják tehát a költői pálya egészét, s így sok új és fontos adalékot kínálnak Kosztolányi Dezső életrajzához.
„...nincs magyar költő, aki szüleivel annyi éven át s olyan rendszeresen levelezett volna, mint Kosztolányi” – írja Egy új életrajz elemei című kísérő tanulmányában Dér Zoltán.
kép forrása: www.regikonyvek.hu/

A Kosztolányi család levelezésének válogatott kiadása ittolvasható
Kosztolányi levelek publikálására tett következő vállalkozás a Réz Pál szerkesztésében 1996-ban megjelent kiadvány, a Kosztolányi Dezső: Levelek-naplók c. kötet, mely szándéka szerint az első kísérlet Kosztolányi valamennyi fennmaradt és hozzáférhető levelének az összegyűjtésére, valójában csak a Kosztolányi jegyezte leveleket gyűjtötte egybe. Ez a kötet tartalmazza még az író 1900 és 1901, illetve 1933 és 1934 között vezetett naplóját.

A Kalligram kiadó Kosztolányi-életmű sorozatának részeként 2013-ban megjelent Buda Attila szerkesztette kritikai kiadása a Levelezés 1. az 1901-1907 között keletkezett levelezéseket veszi számba, s nem csak a Kosztolányi által írt leveleket, hanem a hozzá írtakat is tartalmazza, köztük számos olyat, melyről eddig nem volt tudomása az olvasóközönségnek,  ez a kötet, mely kontextusba helyezi az életművet azzal, hogy a költőnek (vagy esetenként a családnak, Kosztolányinénak) szóló leveleket is közreadja, itt olvasható



Kosztolányi Dezső levele Juhász Gyulának, Szabadka, 1904. július 9. OSZK Kézirattára

Az idén 135 éve született Kosztolányi Dezső oldala a Nyugat 100 évfordulójára készített ünnepi honlapon



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinderliteratur im Fremdsprachenunterricht

Gyermekirodalom az idegen nyelv oktatásban - ezzel a címmel 2004-ben ,  magyar nyelvterületen a maga nemében egyedülálló konferenciá...