2020. április 16.

Lente Gábor: Vízilónaptej és más történetek kémiából


A színes borítójú könyv szórakoztató módon közelíti meg a természettudományos témákat. A mitológiától egészen Margaret Thatcherig eljutunk, ráadásul tele van meghökkentő és mulatságos tényekkel. Az írások zöme érdekes és közérthető, más részükhöz kell a kémia és fizika ismerete.
Az első részben irodalmi művekkel kapcsolatos természettudományos írásokat olvashatunk.  Figyelembe véve az Odüsszeia  szövegének csillagászati utalásait, pontosan megadható, mikor ölte meg Odüsszeusz a kérőket és foglalta vissza Ithaka trónját. Fény derül arra is, mi utal Shakespeare természettudományos érdeklődésére. Az irodalmi művekben felbukkanó tudományos tények  elemzésével közelebb visz minket a megértéshez.
A Híresek és kémikusok fejezetben megismerhetjük híres emberek kémikusi múltját, köztük van Margaret Thatcher, Isaac Asimov és Görgey Artúr is.  A végén a könyv címe is magyarázatot nyer: a vízilovak magas fényvédő faktort tartalmazó izzadsággal védekeznek a nap ellen.
A szerző úgy tárja elénk a tudományos adatokat, tényeket, levezetéseket, hogy nem érezzük száraznak és az összes élvezhető.

A könyv itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinderliteratur im Fremdsprachenunterricht

Gyermekirodalom az idegen nyelv oktatásban - ezzel a címmel 2004-ben ,  magyar nyelvterületen a maga nemében egyedülálló konferenciá...