2020. április 17.

Orczy Emma: Ferenc József gyertyatartói



Orczy Emma 1899-ben írta Ferenc József gyertyatartói című kalandregényét, mely csak 1926-ban jelent meg hazánkban A magyar és külföldi irodalom jelesei sorozatban Singer és Wolfner kiadásában.

A cselekmény egy Habsburg családi ereklye, egy altwien porcelánból és aranyból készített cupidós gyertyatartó pár körül forog, melyet Neipperg gróf alkotott Marie-Antoinette Bécsbe küldött üzeneteinek elrejtésére.
Orczy Emma egy valóban élt államférfit említ a gyertyatartók alkotójaként. Leopold Johann Nepomuk Neipperg grófja Schweigernben született: 1728. március 27-én és Heilbronn közelében hunyt el 1792. január 5-én. A gróf tanulmányai után Nápolyban dolgozott császári megbízottként. Szabadidejében feltalált egy másoló szerkezetet, tehát akár a diplomáciai eszközként használható műremekeket is szerkeszthetett volna.
A regénybeli gyertyatartókat Ferenc József gálánsan odaígéri egy orosz műgyűjtőnek, a szép Marionova hercegnőnek, s a Pétervárra utazó pápai nagykövetet kéri ajándéka kézbesítésére.
A gyertyatartók a cárevicset fogva tartó anarchisták, egy előkelő cári kémnő és a bécsi alvilág figyelmét is felkeltik, és megindul értük a hajsza fél Európán keresztül.

Kedvcsinálónak sétáljanak egyet a pazar bécsi helyszíneken!

Séta a Google Maps-en Bécsben a Schubertringen (előtte Kolowratring)

Farsangi bál a bécsi Operában.


A regény megtalálható itt


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinderliteratur im Fremdsprachenunterricht

Gyermekirodalom az idegen nyelv oktatásban - ezzel a címmel 2004-ben ,  magyar nyelvterületen a maga nemében egyedülálló konferenciá...