2020. április 9.

Ropolyi László: Az Internet természete: Internetfilozófiai értekezés


Ropolyi László könyve a magyar nyelvű szakirodalomban az egyik legátfogóbb elméleti, technikafilozófiai megközelítését, filozófiai magyarázatát nyújtja az Internet jelenségének. Az Internet ugyanis nemcsak egy hálózatokban összekapcsolva működő, a globális világot átszövő technikai találmány, vívmány, mely a hadiiparból került a polgári használatba, hanem a társadalmak életét, kapcsolatrendszerét, egyáltalán a valóságot teljességgel új dimenziókba helyező, filozófiailag leírható „virtuális valóságszegmens” is. Hogy mennyire igaz mindez, azt a járvány miatt globálisan elrendelt társadalmi karantén időszakában tapasztalhatjuk csak meg igazán. A szerző műve ugyan 2006-ban, két évvel a később legnagyobb közösségi oldallá kinövő weboldal indulása után jelent meg, teoretikus szinten mindenre kitér, ami a webes jelenlét filozófiai kérdéseit máig illeti. A virtuális valóság elméleti problémáját komplex dimenzióban magyarázva, mind a kulturális, hálózatelméleti, kommunikációs, tudományos, politikafilozófiai, globális vetületben elénk tárja. A könyvet egyfajta „kézikönyvként” is használhatjuk: egy-egy fejezete a könyvnek külön is megérthető.
A „globális karantén” korában az Internetnek, a virtuális lét „sűrűsödésének”, eddig még soha nem látott mennyiségi és minőségi ugrása zajlik a szemünk, illetve a monitorunk előtt. Aki e virtuális valóság filozófiai, lételméleti kérdései iránt fogékony, annak e 14 évvel ezelőtt megjelent mű is sok érdekes adalékot nyújthat az Internet jelensége megértéséhez.

Alább látható a Hankiss Kör beszélgetése Ropolyi Lászlóval. Első rész.

A szerző további tanulmányai, cikkei a saját honlapján is elérhetőek.

A könyv itt olvasható.

Balogh András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinderliteratur im Fremdsprachenunterricht

Gyermekirodalom az idegen nyelv oktatásban - ezzel a címmel 2004-ben ,  magyar nyelvterületen a maga nemében egyedülálló konferenciá...