2020. március 31.

Marc Bloch: Gyógyító királyok


Napjainkban különösen érdekes kérdés, hogy a történelem korábbi időszakaiban az adott kor embere hogyan viszonyult kora legrettegettebb betegségeihez, és honnan remélt leginkább segítséget a nép a túléléshez. A görvélykór (vagy skrofulózis) a középkor egyik leggyakoribb betegsége volt, mely a nyaki mirigycsomók megduzzadásával járt, és sokszor halált okozott. Két nagy nyugat-európai birodalomban a 11. századtól egészen a 19. század elejéig élt az a közhiedelem, hogy az ország királyai egy szertartás során puszta kézrátétellel képesek meggyógyítani ezt a szörnyű kórt.

A modern francia történetírás egyik alapító atyjának tartott Marc Bloch majd 100 évvel ezelőtt, 1924-ben megjelent műve ennek az addig marginálisnak tekintett témának középpontba helyezésével egy csapásra két tudományterület, a mentalitástörténet és a történeti antropológia megalapítójává tette szerzőjét. Bloch akkoriban merőben új szemléletű könyvében a csoda és a csodába vetett hit történetét vázolja fel. Bemutatja, ahogy előbb Franciaországban, majd Angliában két keresztény király egy szertartásnak és egy sajátos hiedelemnek köszönhetően szakrális személlyé, csodatevő gyógyítóvá vált, tárgyalja a létrejött szertartás jellemzőit, a királyság természetéről ennek kapcsán kialakult nézeteket, beágyazza mindezt a kor politikai és egyháztörténetébe, egészen a rítusba vetett hiedelem megszűnéséig. A vizsgált korok kollektív lélektanát igyekszik feltárni, azt a mentalitást, amely lehetővé tette a királyi csodába vetett hit megszületését és fennmaradását, majd azt a változást, amely véget vetett a csodának. A szerző a csoda „népszerűségének” kérdését is alaposan körüljárja, tanulmányozza a gyógyító királyi érintés gyakoriságát, a résztvevők számát, a megérintett betegek földrajzi hovatartozását. A legfontosabb források ehhez a királyi számadáskönyvek, ezek alapján Bloch elkészítette a mentalitást érintő jelenségek, a rituális gyakorlatok kvantitatív megközelítésének egyik első vázlatát, és bevezette a statisztikai módszert ezek kutatásába.
A Gyógyító királyok gazdag tárházában a mai napig számos újszerű gondolat vár feltárásra és továbbgondolásra: a rítusoknak, a képeknek, valamint a történeti társadalmak gesztusainak tanulmányozása.
Online elérhetősége itt. Április 23-ig a Szaktárs adatbázis portálon ingyenesen elérhető.
Könyvadatok:
Kiadás: Osiris Kiadó, 2005
Fordította: Haas Lídia
568 oldal
ISBN: 963-389-763-7






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinderliteratur im Fremdsprachenunterricht

Gyermekirodalom az idegen nyelv oktatásban - ezzel a címmel 2004-ben ,  magyar nyelvterületen a maga nemében egyedülálló konferenciá...