2020. március 31.

Jókai Mór: Egy magyar nábob



forrás: wikimedia.hu
Tudta Ön, hogy intézményünk, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár több szálon is kapcsolódik a magyar irodalomhoz? A Központi Könyvtárnak otthont adó gyönyörű 19. századi nagyúri palota építtetői Wenckheim Frigyes és felesége, Wenckheim Krisztina volt. Krisztina édesapjáról, Wenckheim József Antal grófról maradt fenn az alábbi anekdota.
Rendkívül gazdag, nagy vagyonnal rendelkező mágnás volt. Idős korára sem volt utódja, így oldalági rokonai már magukénak érezték a gazdag örökséget. Ám az úr beleszeretett kulcsárnője fiatal leányába, és feleségül is vette őt. Az esküvőre a magát kisemmizettnek érző rokonság egy fekete koporsót küldött neki ezzel az üzenettel: „Neked nem asszony, hanem koporsó kell.”
Jókai ismerhette ezt a történetet. Regényének címszereplője szintén fekete koporsót kap névnapi ajándékul a vagyonára áhítozó unokaöccstől. További párhuzam a gazdag, idős nábob és szegény polgárleány frigye, valamint az örökös megszületését nem sokkal túlélő fiatal feleség alakja. Ezért feltételezhetjük, hogy a regény címszereplőjének, Kárpáthy Jánosnak Wenckheim József Antal személye szolgált mintául.
Jókai nagy mesélő. Az “Egy magyar nábob” szerteágazó történetszálaiban találkozunk szerelemmel, ármánnyal, miközben szarkasztikus humorral mutatja be a 19. századi magyar arisztokrácia életét. A regény nyelvezete kulturális időutazás, igazi csemege a mai olvasó számára.


Letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtárból itt.

A műből 1966-ban nagy sikerű film is készült. A film szabadon megtekinthető a Nemzeti Filmintézet Filmarchivumában.

Horváth Tímea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinderliteratur im Fremdsprachenunterricht

Gyermekirodalom az idegen nyelv oktatásban - ezzel a címmel 2004-ben ,  magyar nyelvterületen a maga nemében egyedülálló konferenciá...