2020. május 7.

Könyv könyvtár könyvtáros


Ez rendhagyó bejegyzés, de talán nem szakmabeliek figyelmét is felhívhatjuk egyik szaklapunkra. És ha bárki kedvet kap az olvasásához, esetleg tájékozódhat a "könyvtárosságról, a végzett munkákról és a szakma témáiról. És talán elfelejtődik a könyvtár-ruhatár-büfé szak toposz.

Az Országos Széchényi Könyvtár és a Könyvtári Intézet tájékoztatja a Könyvtári Figyelő és a Könyv Könyvtár Könyvtáros folyóiratok olvasóit, hogy az otthon végzendő munkához az elektronikus tartalmak mind teljesebb azonnali hozzáférésének biztosítása érdekében  a folyóiratok legfrissebb lapszámaihoz is biztosítja a teljes körű elektronikus hozzáférést. Ezzel a döntéssel kívánnak hozzájárulni a könyvtári hírek, információk és szakirodalom gyors megosztásához.

Ebben a bejegyzésben csak a 3K-ról szólunk, a Könyvtári Figyelő egy másik poszt témája lesz.A Könyv Könyvtár Könyvtáros, népiesen szólva a „három ká”, akárcsak elődje, a Könyvtáros beosztástól és képzettségtől függetlenül az egész könyvtáros társadalomhoz szól. Az 1992-es  beköszöntőben ezt olvashatjuk: „Szándékunk szerint a lap irányvonalát meghatározó cikkek, tanulmányok, közlemények megjelentetése mellett a könyvtáros-informatikus társadalom és a széles nagyközönség számára készülő lap fórumot biztosít minden kolléga számára, valamennyi könyvtártípus eredményeinek és gondjainak bemutatására, valamint a könyvtárosi-könyvtári gyakorlat segítésére.” A folyóirat évente 12 számot jelentet meg. Főbb rovatai a Műhelykérdések, a Konferenciák, az Ösztöndíjak és a könyvajánlók.  De olykor könyvtárpolitikáról és külhoni kérdésekről is olvashatunk. 2012-től érhetők el a számok teljes tartalommal a folyóirat honlapján. A cikkek a könnyebb visszakereshetőség érdekében címkézve vannak. Az Elektronikus Periodika Archívumban a kezdetektől egészen mostanáig elérhetők a számok teljes szöveggel, de 2010 előtt szelektált tartalommal.

Az idei második számban olvashatunk Segédletről a Könyvtári Minőségi Díjra történő pályázáshoz, az okos könyvtárakról, a „Könyvtár, ami összeköt” programról, az Arcanum online adatbázisairól és egy könyvajánlót, amely az Erdélyi Unitárius Egyház XVIII. századi történetéről szól.
A 3K Facebook oldala itt látható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinderliteratur im Fremdsprachenunterricht

Gyermekirodalom az idegen nyelv oktatásban - ezzel a címmel 2004-ben ,  magyar nyelvterületen a maga nemében egyedülálló konferenciá...