2020. május 16.

Ingmar Bergman: A hetedik pecsét

És mikor felnyitotta a hetedik pecsétet, lőn nagy csendesség a mennyben, mintegy fél óráig. 



(hivatalos trailer forrás Youtube)
Az ötvenes és hatvanas évek politikai és ideológiai környezetében a nyugat-európai filmművészet számára nem volt elsődleges téma az "istenkeresés". Ingmar Bergman, minden idők egyik legnagyobb filmrendezője ezt nem így látta. Könyvtárnyi irodalom elemzi ezt a problémakört. Most a bejegyzés szerzője  azt a filmet ajánlja, amellyel Bergman megalapozta a hírnevét és nem mellesleg amellyel belendült a főszerepelő, Max von Sydow pályafutása is. 
Antonius Block kereszteslovag és fegyverhordozója, Jöns visszatér a Szentföldről, a keresztesháborúból Svédországba. Svédországban és szerte Európában a pestisjárvány pusztít. A lovag kihívja sakkpartira a Halált. A tét egyszerű: amint a lovag veszít, a Halál magával viszi. A játszmát senki sem látja, csak a lovag. A lovag célja az, hogy időt nyerjen a halállal szemben és meggyőződjen Isten létezéséről, és hogy jó cselekedeteket hajtson végre a hátrelévő időben. Block és Jöns vándorszínészekkel, azaz művészekkel találkozik, akik a maguk módján boldogok. Block tisztában van azzal, hogy élete elmúlt tíz éve, azaz a kereszteshadjáratban való részvétele eltékozolt idő volt számára. A lovag a várában találkozik rég rá váró feleségével. A filmben feltűnnek olyan korszakbeli jelenségek, mint a boszorkányüldözés és a fanatikus flagellánsok. . A film zárójelenete a danse macabré, ahol a Halál táncba viszi a lovagot és a mű több szereplőjét. A vándorszínészek ezt látomásnak vélik.
A lovagot Max von Sydow, míg a vándorszínésznőt Bibi Andersson játssza.
Az egész film itt tekinthető meg.
A film forgatókönyve Ingmar Bergman Színről színre című kötetében olvasható, amelyet az Európa Könyvkiadó jelentetett meg 1979-ben.  

A könyvben tizenkét forgatókönyv található: A hetedik pecsét, A nap vége, a Tükör által homályosan, az Úrvacsora, A csend, a Persona, A rítus, a Szenvedély, a Suttogások és sikolyok és a Jelenetek egy házasságból. 
A Youtube-on több filmje teljes egészében látható, magyar szinkronnal is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinderliteratur im Fremdsprachenunterricht

Gyermekirodalom az idegen nyelv oktatásban - ezzel a címmel 2004-ben ,  magyar nyelvterületen a maga nemében egyedülálló konferenciá...