2020. május 27.

Európa első Téglamúzeuma


                Kőbányán, mint az a nevéből is következtethető hajdanán a legfőbb tradicionális iparág a kőbányászat volt. Ezek mellett több téglagyár is működött, melyek az idők során egyesültek, neveik tulajdonosaik változtak, de sokáig biztosítottak munkát az itteni embereknek. Innen nyerték ki az építőanyagot (számos ikonikus épülethez is), továbbá tégla-és cserépgyártáshoz.
            Az egykori Guttmann-család téglagyárának agyagfeltöltője és bányatava társadalmi munkában került rendezés alá a hetvenes években, mikor lakótelep épült a környékre. Pihenőparkot és tavat alakítottak ki az újbudai Feneketlen-tóhoz hasonlatosan.
            A parkban Karacs Zsigmond és Gecse Albert helytörténet-gyűjtemény vezetők 1977-ben létrehozták Európa első számú téglamúzeumát Állandó szabadtéri kiállítás a Kőbányai Szocialista Brigádok parkjában, a Mély-tó partján.
forrás urbanista blog
A négy nagyméretű tablóba épített régi téglák olyan üzemekből kerültek elő, mint az egykori Lechner János (Johann Lechner) téglagyára, budai téglavető,a helyi Kegyesrendi Atyák téglavetője, Gyömrői úti Gőztéglagyár, Pesti Kőszénbánya és Téglagyártársulat, Feszt Ágoston téglagyár, Magyar Kerámia Téglagyár (Maglódi út), Dávid János és Gyára (Budafok), Guttmann Testvérek Téglagyára (Gyömrői út), Mannsfeld Pál chamotte és téglagyára, Faikusz Erzsébet Téglagyára, Feszt Frigyes téglaégető vagy Zach József téglavető üzeme. 
forrás Wikipedia
A tematikusan faltáblákba rendezett téglák eredetéről agyagba vésett információ olvasható. A legrégibb téglák a Mária Terézia által 1774-ben alapított Császári és Királyi Téglavetők műhelyeiből valók s olyan téglák is helyet kaptak például, melyek a Magyar Nemzeti Múzeum elbontott főlépcsőjének korlátjából származnak.

A kiállítás éjjel nappal látogatható, cím: Bányató utca és Újhegy út sarok

A Foltkutakók blogbejegyzéséből virtuálisan is megvizsgáltatjuk a téglákat, s
akit a tágabb környezete is érdekel, itt egy kerékpáros videó túrán  is részt
vehet.


forrás: wikimedia
urbanista blog
10kerkult.huMagyarországon Bugaszegen található még egyedülálló ’téglagaléria’, de van Veszprémnek is bélyeges téglagyűjteménye, Szanyon pedig Rugli Dezső vezeti magán tégla- és cserépmúzeumát.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinderliteratur im Fremdsprachenunterricht

Gyermekirodalom az idegen nyelv oktatásban - ezzel a címmel 2004-ben ,  magyar nyelvterületen a maga nemében egyedülálló konferenciá...