2020. május 6.

Egy ember élete a világhálón


A Kassák Múzeum könnyen hozzáférhető tartalmakat ajánl az érdeklődők figyelmébe a bezártság idejére és azon túl is.
Csavargások Kassákkal címmel invitálnak nemcsak kalandos, de egyben művészi, intellektuális, szociográfiai barangolásra a kultikus mű, Az egy ember élete című önéletrajzi regényt
hangoskönyvként elérhetővé téve, valamint a múzeum munkatársai által készített intermédiás weboldal által, ahol Kassák csavargásainak történetét dolgozzák fel, beépítve levelezéseit, visszaemlékezéseit és az önéletrajzi regényt is.

Kassák (1887 - 1967, író, szerkesztő, képzőművész)
1924-ben kezdi el írni a nagyszabású regényes önéletrajzot, melynek  első részletei a Nyugatban jelentek meg.
Kassák maga írja művéről leszögezve, hogy nem művészetként írta munkáját, hanem egyfajta kordokumentumként tárja azt az olvasó elé: „ Nem elsődlegesen teremteni akarok, csak egy megteremtett lénynek, magamnak a múltját akarom viszaidézni, olyan eszközökkel, amilyenek a rendelkezésemre állnak. Speciálisan művész vagyok s így az eszközeim itt is csak művészet eszközei maradnak. Lesznek, akik velem ellentétben ezt a munkámat is művészetnek fogják nevezni, én csak az élet másolását akarom adni, szinte iskolázatlan egyszerűséggel és mechanikus pontossággal.”
Ebben a meghatározó jelentőségű - mai kifejezéssel élve road movie jegyeit magán viselő - műben átélhetjük a különös pályafutás állomásait s bejárhatjuk a fantasztikus szellemi inspirációkkal teli csavargás stációin keresztül egész Európát.
           A  művet a múzeum felkérésére Erhardt Miklós intermédia művész olvassa fel, melynek fejezeteit folyamatosan osztják meg a közösségi média felületein és a Petőfi Irodalmi Múzeum Spotfy-csatornáján.
forrás: kassakmuzeum

kapcsolódó linkek:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kinderliteratur im Fremdsprachenunterricht

Gyermekirodalom az idegen nyelv oktatásban - ezzel a címmel 2004-ben ,  magyar nyelvterületen a maga nemében egyedülálló konferenciá...